Ez a blogposzt azért született meg, mert erről a témáról elkezdtem írni egy Instagram posztot, gondoltam 4 pont elég is lesz. Aztán ahogy kezdtem írni rájöttem, hogy ez a lista jóval hosszabb, részletesebb lesz és lehet órákig tudnék erről mesélni, mire figyeljünk a weboldalunknál. ?

Az én szenvedélyem a webdesign, IMÁDOM! Azonban sokaknak komoly fejtörést okoz, rengeteg olyan hibát elkövetnek, amit talán észre sem vesznek, pedig súlyos hibák és vétek elkövetni! Közel 5 éve foglalkozom weboldalak készítésével, és hidd el nekem: fontos, hogy rendbe legyen a weboldalad mert a látogatók nagyon gyorsan véleményt alkotnak rólad. Az első benyomás nagyon fontos!

Összegyűjtöttem a szerintem legfontosabb dolgokat, remélem tudok Nektek segíteni ezzel a blogbejegyzéssel, hogy minél több ügyfeled legyen a weboldaladnak köszönhetően! ?

 

KÁOSZOS MENÜ

Ezt mihamarabb ki kell javítani, mert biztos, hogy emiatt sokan elmennek a weboldaladról , mert nem találják meg azt, amit keresnek. Legyen átlátható menüstruktúrád! És ne dugj el egy fontos oldalt a Footerbe – a láblécbe – pl. a Kapcsolat oldalt! Ne legyél saját magad ellensége. ?

 

STOCK FOTÓK HADA

Lehet, hogy nincsenek saját fotóid és azt gondolod, hogy jobban jársz a stock fotókkal. Pedig nincs igazad! Egyáltalán nem profi, ha CSAK stock fotókkal van tele a weboldalad. Használj saját tartalmakat, amik passzolnak a Te és a weboldalad stílusához is! Ma már a telefonok is szuper képeket csinálnak. Kérd meg egy barátodat, hogy készítsen rólad fotót, akár munka közben.

 

ROSSZ MINŐSÉGŰ FOTÓK

Ha pixeles a kép mikor feltöltöd a weboldalra, azonnal szedd le!

Ha tényleg hiszel a szolgáltatásodban, és fontos számodra a jó minőség, akkor ezt a weboldaladon is meg kell mutatnod. Lehet akármilyen szuper bemutatkozód vagy jó szolgáltatási listád, ha rossz minőségű képekkel van tele a weboldalad, akkor ezzel is veszítesz a hitelességedből és több mint biztos, hogy hamar elhagyják a weboldaladat.

 

HIBÁS, ÁTLÁTHATATLAN LINKEK

Tapasztalat szerint erre sokan nem figyelnek. Vannak olyan weboldal sablonok, amik szép, átlátható URL-be rendeznek egy blogposztot. Azonban a képek esetében nincs így. Sose tölts fel úgy egy képet, hogy a kép a címe az, hogy IMG365 vagy krhgd6484o, mert utána ez jelenik meg a linkben. Szépen nevezd át ezeket!

HIBÁS LINKEK +1
Hogyha gyakran használsz hivatkozásokat a blog posztjaidban, vagy akár átneveztél egy oldalt, ellenőrízd le mindenhol, hogy jó-e az új link! Arra gondolok itt, hogy eddig “Szolgáltatások” volt a menüben és átnevezted “Szolgáltatásaim”-ra. Ha bárhol van egy gomb, ami ide irányít, akkor javítsad, mert nincs rosszabb ha a saját weboldalad hibás linkjei miatt jelenik meg hiba üzenet.

 

NINCS BEMUTATKOZÓ

Tudom, ez sokaknak nem erőssége. Először nekem is nehezen ment. Ha úgy érzed nem vagy a szavak embere, küld át egy szövegírónak mivel foglalkozol, akár mond fel hanganyagként és küld el neki, hogy fogalmazza át fogyaszthatóbb verzióra. Legyen szó rólad, vagy a céged bemutatkozójáról. Meséld el a sztoridat, hogy tudjanak veled kapcsolódni. ?

 

NEM MOBILBARÁT

Na ez azért nagyon ciki, mert az emberek többsége okostelefonon is keres. Engem nagyon fel tud bosszantani, ha egy olyan weboldalt találok, ami nem mobilbarát, akár az egész egy képként van feltöltve és minden annyira apró, hogy bele kell nagyítanom és egyáltalán nem tudok a weboldalon kényelmesen keresgélni. Azonnal elhagyom! És nem csak én vagyok ilyen, szerintem már mindenki így reagál.

Ezt a hibát 2018-ban már nagyon nem szabad elkövetni! Rengeteg ügyféltől eshetsz így el, mert bocsánat béna a weboldalad. Rengeteg olyan felület van, amin akár te is könnyedén el tudsz készíteni egy weboldalt. Ne ezen múljon a vállalkozásod bevétele és jövője! A weboldal látógatói 3 mp alatt véleményt alkotnak a weboldaladról és el is hagyják, ha nem tetszik nekik vagy nem találják meg a szükséges információt. Nem hiszem, hogy ezt szeretnéd!

 

NINCS ÁTGONDOLVA AZ ÉRTÉKESÍTÉSI CSATORNA

Hogyha bemutatkozó vagy szolgáltatói weboldalad van, akkor biztos, hogy az a célod, hogy írjanak/felhívjanak téged. Én úgy szoktam felépíteni a weboldalakat, hogy már a főoldalon pontosan tudja a látogató mit csinálsz, mi az erősséged, miért téged válasszanak. Mert két féle látogató van, (1) aki lefele görget a főoldalon, és (2) az, aki a menüre kattint. Így mindkét helyen meg kell jelennie a legfontosabb dolgoknak:

– Ki vagy, mit csinálsz
– Leírás a szolgáltatásaidról
– Referencia munkák / Galéria, ami alapján dönt, tetszenek-e neki a munkáid
– Elérhetőségek

Ezeket azért emelem ki ennyire, mert nagyon sokan ezeket az információkat nem osztják meg. Lehet, hogy neked egyértelmű mit csinálsz, de a látogatóknak nem. A weboldal, mondhatni egy névjegykártya, ha nem találják meg a szükséges információkat azonnal keresnek egy másik, szimpatikusabb weboldalt. 

 

A WEBOLDAL NEM TÜKRÖZI A VALÓSÁGOT

Ha a weboldalad a TE szolgáltatásaidról szól, akkor ne egy átlagos szolgáltatói oldal akarj lenni! Mutasd meg magad, mutasd meg a weboldalon:

  • Miért szereted a szakmádat?
  • Mi a célod?
  • Mi a sztorid?
  • Hogyan jutottál el idáig?És mindenképpen tölts fel fotót magadról (mániám…) ! Gondolj csak bele, te se fogsz elmenni egy olyan sminkeshez, aki nem töltött fel a weboldalára fotót magáról, majd 1,5 órán keresztül matat az arcodon…Hidd el, sokkal meggyőzőbb lesz a látogatók számára a weboldalad, ha tudnak arcot is párosítani hozzá és még sztorit is!

ÍME EGY PÉLDA:

Most készítettem el Nóri weboldalát (czopkonori.hu). A sablon már telepítve (WordPress Avada) volt és a főoldal majdnem kész volt, mikor átvettem a projektet. Ő például zseniálisan átgondolta mit csinál, mi az ő célja a munkája során és ezt egyből kommunikálta is a Főoldalon, majd elmesélte az ő történetét a Rólam oldalon.

czopko-nori-weboldal.png

“A smink önbecsülésnövelő” És milyen igaz! ?

Gondold át te is így, mi az amivel kitűnhetsz a tömegből! Remélem segítettem a fentiekkel és adtam pár jó ötletet, amivel te is fejlődhetsz és a vállalkozásod is! ?

 

Hogyha tényleg olyan weboldalt szeretnél, ami a tükröz téged / a vállalkozásodat keress meg! ?