Februárban elkezdtem több WordPress blogon is dolgozni és úgy láttam, hogy az ügyfeleimnek mindenképpen kelleni fog egy kis iránymutatás, oktatás.

Egy blog nem csak annyiból áll, hogy létrehozunk új bejegyzéseket, hanem rengeteg olyan beállítás van a háttérben, ami a látogatók számára nem látható, de rengeteget számít a blog sikerességében.

Ezeket néztük át közösen az ügyfelemmel, Nikivel is és még egy kis SEO is belekerült a tananyagba ?

HA NEKED IS WORDPRESS BLOGOD VAN, AKKOR EZEKRE ÉRDEMES FIGYELNI:

Feltöltött kép mérete

Mondanom sem kell, hogy az új telefonok szuper, nagy méretű képeket készítenek. Ha meg profi géped van… tudjuk, hogy a képek mérete nem nagyon kezdődik 2 MB alatt ? Hogyha eddig 1 MB feletti képeket töltöttél fel a blogodra, akkor ezen sürgősen javítani kell.

Hogy miért is?

  1. Hamar betelik a tárhelyed ?
  2. Ha az olvasóid mobilon próbálják elolvasni a legújabb bejegyzésedet, (esetleg nem WiFiről, hanem mobilnetről), akkor garantált, hogy a nagy fájlméret miatt nem fognak betölteni a képek, így rontják a felhasználói élményt és igen hamar be fogják zárni a bejegyzésedet = nem olvassák el.

Én azt javaslom, hogy tartsd a képek méreteit 500-600 KB alatt.

Hogyha érdekel Niki blogja, itt tudod megnézni: colorfulroads.net

Kép alternatív szöveg - Image Alt Text

Most, hogy a képeknél járunk, még egy fontos dolog, amire SEO szempontból érdemes figyelni a saját blogodnál. Ha feltöltesz egy képet, akkor (1) a képnek van címe, (2)adhatsz hozzá feliratot, ami megjelenik a bejegyzésnél, (3) leírást és (4) alternatív szöveget is.

Én a következőket használom az alternatív szövegben:

  • a blog nevét,
  • a bejegyzés címét
  • kategóriát (travel, fashion stb.)

 

Épp Niki új blogján dolgozom: @colorful.roads esetében ez szerepel az Alt Textben:
“Cambodia Countryside Daytrip – Colorful Roads – Travel Adventure”
Bejegyzés címe – blog neve – kategória

Jól tagolt bejegyzések

Hogyha hosszabb bejegyzéseket osztasz meg, akkor mindenképpen tagold őket, hogy jobban olvasható legyen a felhasználók számára. Senki sem szereti az ömlesztett szöveges tartalmakat. Ha WordPress blogod van, akkor használj “kiemeléseket”.

Használj befelé is kifelé mutató linkeket

Ha a legújabb bejegyzésedben visszautalsz egy régebbire, akkor annak a linkjét beillesztheted mint befelé mutató linket. Kifelé mutató link lehet akár a Facebook, Instagram vagy YouTube oldalad. A lényeg, hogy ezeket a lehetőségeket mindenképpen használd ki!

+1

Az eddigi tippek inkább a bejegyzésekre vonatkoztak, mintsem a magára a blogra. Tudom, hogy rengeteg ingyenes lehetőségeket ad a WordPress, azonban nagyon sokszor belefutok abba, hogy ezek a WordPress témák nagyon sok hibát rejtenek, amit a szerkesztés során fogsz tapasztalni.

 

Az egyik legnagyobb hiba, amit a blogoknál látok:

Főoldalon hatalmas álló képek, amik kitöltik a teljes képernyőt

Ezzel az a gond, hogy magát a bejegyzés címét nem lehet látni. Az emberek nagy százaléka pár másodperc alatt elhagyják a weboldalakat, mert nem találták meg azt amit kerestek. Tudom, hogy az ingyenes sablonokban nem lehet állítani ezeken a méreteken. Így a legjobb tanácsom:

Kiemelt képnek kizárólag fekvő képet használj!

— @petijuci

Így nem fogja elvenni a teljes képernyő felületét a fő kép ? Ha eddig esetleg csak álló képeket készítettél a blogodra – tegyük fel fashion témában mozogsz – akkor a fotózáson készítsmindenképpen fekvő képet is, amit a blogodra feltölthetsz.

 

Lehet, hogy tartalmilag nagyon szuper blogot építesz és rengeteg értéket adsz a követőid, olvasóid számára, azonban ennyi már nem elég. Egy blog esetében (is) rettentően sokat számít a felhasználói élmény. Hogyha nem érzed úgy, hogy élvezetes használni a blogodat felhasználói szemmel – pl: lassan töltenek be a képek, a szövegek egybefolynak – akkor ezeken a hibákon muszáj javítanod!

 

Hogyha szeretnél egy új weboldalt, blogot, amiben látod önmagadat és tükröz Téged, akkor gyere el hozzám egy konzultációra és megnézzük együtt közösen, mi passzolna hozzád a legjobban! ?

 

Instagram: @petijuci

Weboldalam: wndeer.com