A webdesigner fő feladata a weboldalak tervezése. 

Az esztétika, az ízléses megjelenés nagyon fontos, és a megfelelő színek, betűtípusok, elrendezések és képek kiválasztása alkotja a weboldal személyiségét. Az esztétikai szempontok mellett a weboldal felhasználhatóságának is elsőbbséget kell élveznie. Hisz mit ér egy szép weboldal, ha a felhasználó nem tudja használni és átláthatatlan.

A webdesigner ügyel arra is, hogy a weboldal “nem csak” az ügyfelének készül. Legfőképpen egy adott célcsoport számára készül a weboldal, és a látogatók igényeit kell kiszolgálnia, megválaszolnia. Nem mindegy, hogy egyetemistáknak szól a weboldalad vagy vállalkozóknak – például ha ügyvédként dolgozol. Természetesen mindkét esetben könnyen használhatónak kell lennie a weboldalnak és a legfontosabb és legrelevánsabb információkat egyértelműen kell megjeleníteni. 

És persze az sem utolsó, hogy a weboldal a látogatót, a potenciális ügyfelet átvezesse az értékesítési csatornán. Erről írok részletesebben egy másik bejegyzést 🙂

A fentieken túl másra is kell figyelnie egy webdesignernek, íme az én listám:

Egységes megjelenés

Mivel a weboldal egy céget / személyt / szolgáltatást prezentál, így mindenképpen passzolnia kell a meglévő arculathoz (amennyiben ez up-to-date), hogy minden egységes legyen. 

Hitelesség

Bármilyen területen dolgozunk elengedhetetlen a hitelesség. Ha ezt nem tükrözi a weboldal, akkor a potenciális ügyfél is megérzi és nem minket fog választani. 

Személyesség

Ez a mániám 🙂 Nagyon sok “lelketlen” weboldalra lehet bukkanni és pont ezzel lehet kitűnni a tömegből! Vállald az arcodat, a  történetedet – persze a megfelelő szakmai vonalon! – és máris könnyebben tud a látogató hozzád kapcsolódni!

Nézzük meg egy példán keresztül a fentieket:

Nemrég elkészültünk dr. Török Réka, ügyvéd weboldalával. Ezen a területen is azt kell hogy mondjam: nagyon sok a személytelen weboldal. Réka már az elején jelezte nekünk, hogy nem ezt a vonalt szeretné követni és mást, újat akar… szimpatikusabbat! Hisz nagyon a bizalmon alapszik az ő munkája. 

Egységesség: a színvilágban a logóhoz alkalmazkodtunk, és a terület is adta magát, hogy elegáns és letisztult vonalon kell mozognunk.

Hitelesség: itt nagyon sok múlik a bemutatkozón és a szakterületeken. Amit Réka még különösen ki akart emelni: az ELKÖTELEZETTSÉG. Nem hagyja ki az ügyfelét a folyamatokból és a folyamatok miértjeiből – mert így az ügyfelei is magabiztosabbak lehetnek! 

Személyesség: egy ügyvéd esetében – ahogy említettem is – a szimpátia kialakítása elengedhetetlen (még a weboldalon keresztül is!). Ezen a területen nem szabad elmenni a “túl személyes” irányba, mert akkor a szakmai hitelességnek árthatunk. Itt egy megnyerő fotó és bemutatkozó bőven elegendő!

A projektről itt olvashatsz: LINK

Persze a fentieket nem feltétlen tudja az ügyfél egyedül megoldani, kitalálni, mert ez egy teljesen más terület számára és nem is kell értenie hozzá – ezért is kell ilyenkor egy szakember, aki frissen rá tud nézni a meglévő weboldalra és látja mit kéne máshogy, jobban kommunikálni! Ha pedig új weboldalról van szó, akkor a konzultációk során kiderül mit érdemes majd hangsúlyozni, kiemelni az új weboldalon.

Ha éppen szükséged van egy új weboldalra, vagy egy meglévőt szeretnél új köntösbe bújtatni, akkor írj nekünk bátran: hello@wndeer.com 

Péter Judit

Webdesigner

Instagram: @wndeer_design 

Facebook: Wndeer Design